Bakferment

Bakferment är en slags surdeg som är särskilt lämplig för att baka fullkornsbröd.

Målet med bakferment är att odla vilda jästsvampar som framodlats ur honung tillsammans med mjölksyrebakterier. Inget jäst behöver tillsättas. Brödet får en tydlig arom och håller sig färskt länge.

Startsida

Björkaholms Bakarstuga

Bakkurser & Länkar

Kontakt

Bakferment & Hälsobröd

Hälsobröd

Mitt mål är att tillverka ett bröd som fungerar som baslivsmedel. Jag har även som målsättning att det ska fylla alla krav på att vara en hälsosam produkt som tjänar både friska och sjuka människor. Jag har arbetat som fullkornsbagare i 30 år och under den här tiden har det alltid varit min princip att hälsobröd ska smaka så gott att man inte tänker på hälsan, utan njuter av det som god mat. 

Den surdegsstart (bakferment)  som jag använder som jäsningsmedel innehåller en blandning av naturliga jästsvampar som har framodlats ur honung, i samband med naturliga mjölksyrekulturer.

Bröd fritt från jäsningsmedel

Ett steg vidare är bröd utan något jäsningsmedel alls. Mitt dinkelbröd på groddade frön är en nyutveckling som jag gjorde tillsammans med den tyske vattenforskaren Gerhard Bader (http://www.wasserforschung.de ). Detta bröd är unikt i smaken och i alla sina egenskaper. En världsnyhet som jag tagit med mig till Sverige.

Brödet bildas genom de groddande frönas lyftande kraft, dvs. att koldioxid som bildas under groddningen fångas upp i degen. Fermentationen i degen sker genom organiska syror som bildas under själva groddningen.

Trots att groddbrödet har en lite tätare struktur än bakfermentbrödet känns det lätt i munnen och utvecklar mycket arom.

Jag rekommenderar att du förvarar groddbrödet i kylskåp (Gäller inte bakfermentbrödet). Under den här tiden förändras smaken nästan inte alls.